Vuurschaal Barbecue advies bij aanschaf

Vuurschaal BBQ advies bij aanschaf hiervan. Als je meer wil weten van de vuurschaal bbq, plancha bbq, grillring bbq, lees dan dit artikel. Hierin worden interessante zaken beschreven waarop je kunt letten bij de aanschaf. Dat zijn wel de meest gebruikte namen voor dit type kooktoestel. De vuurschaal BBQ bestaat uit een console met daarop een vuurschaal met een bakplaat. Vaak heel eenvoudig, een bloembak enkel of dubbelwandig op zijn kant en soms geavanceerder, voorzien van aslade, luchttoevoer, wielen enz.

Als je zomaar afgaat op de prijs of een paar mooie sfeerfoto’s en een commercieel verhaal, dan kun gemakkelijk een grote teleurstelling ervaren in de praktijk.

Goedkoop is meestal duurkoop, maar heel duur is ook niet per definitie goed!

Bij het kiezen van de BBQ is het belangrijk dat de barbecue er niet alleen mooi of indrukwekkend uitziet of juist goedkoop is.  De mooiste foto’s, top koks achter de bbq, grote vlammen en dure gerechten zien er vaak geweldig uit, maar laat je daardoor zeker niet misleiden. Zoals bij productfotografie en food fotografie zijn er heel veel trucs om gerechten en producten er geweldig uit te laten zien en je te doen laten geloven dat ze perfect zijn tijdens het gebruik. De praktijk is helaas vaak echt anders. De behoefte opwekken en een bepaald imago proberen te creëren is slechts een eerste stap, maar het goed invullen van deze gecreëerde behoefte is een heel ander verhaal.

Let op! Het belangrijkste advies bij aanschaf vuurschaal BBQ!

vuurschaal BBQ advies bij aanschaf

BBQ selecteren? Daarom vuurschaal bbq advies bij aanschaf.

Kijk nooit alleen naar de plaatjes van de BBQ maar ga gewoon eens langs bij een verkoper of producent en kijk hoe compleet de barbecue geleverd wordt, van wat voor materiaal deze gemaakt is, laat live demonstreren hoe het apparaat werkt en zie zelf of het goed werkt. Laat uitleggen hoe je het schoon maakt, hoe je de as moet verwijderen en hoe je de bbq kunt verplaatsen, kijk of het vuur goed brand en of je niet veel overlast van rook hebt.

Over de vuurschaal bbq zijn heel veel vooroordelen en er worden heel veel onjuistheden verteld over dit type BBQ. Dit kan komen door onwetendheid maar ook door het bewust op deze manier informeren om klanten te overtuigen.

Natuurlijk is mijn vuurschaal bbq verhaal ook ‘gekleurd’, ik ben immers grote fan van mijn eigen product. Maar ik probeer je met feiten en onderbouwing toch mee te nemen in mijn verhaal en probeer je zo goed en objectief mogelijk de dingen uit te leggen die voor heel veel gebruikers van groot belang en noodzakelijk voor een juiste keuze en veel BBQ plezier. Ik probeer een neutraal aankoopadvies vuurschaal BBQ te geven. Twijfel je nog, bel me dan en maak een afspraak met me om onze WELDED bbq te demonstreren en proberen. Zeker weten dat je dan overtuigd zal zijn!

Vuurschaal BBQ advies bij aanschaf

Vuurschaal bbq aanschaffen? Goed advies of zelf proberen is essentieel bij aanschaf !

BBQ verplaatsen, hoe dan?

Barbecue is gemakkelijk te verplaatsen lees je vaak in advertentie teksten van vuurschaal bbq’s. Alleen hoe je dat doet in de praktijk, dat staat er niet bij.

Als een vuurschaal BBQ van degelijk materiaal is gemaakt en een voldoende dikke bakplaat heeft zal deze bij een diameter van 80 cm ongeveer 85 tot 100 kilogram wegen.

Als zo’n BBQ niet is voorzien van wielen, dan zal je voordat je deze kunt verplaatsen eerst moeten demonteren. Vaak zijn bepaalde onderdelen zelfs zo zwaar dat je deze niet alleen kunt optillen of verwijderen. Dus het verplaatsen is vaak een zware klus die je vaak niet alleen kan doen. Daar wordt door verkopers onterecht vaak gemakkelijk over gedaan. Omdat er bij een BBQ die heeft gebrand ook roetvorming ontstaat onder de bakplaat en in de vuurschaal, is het demonteren en verplaatsen van de losse onderdelen vaak een smerige klus.

Een belangrijk aandachtspunt uit ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’

Vuurschaal BBQ advies bij aanschaf

BBQ verplaatsen, wanneer wil je dat dan?

Barbecue verplaatsen is in de praktijk veel vaker nodig dan je denkt. Dit wordt bijna nooit verteld bij de verkoop. Er wordt wel vaak gezegd dat de vuurschaal bbq een sieraad voor in je tuin is.

In de buitenlucht heb je te maken met de wind. De wind komt niet altijd vanuit dezelfde richting. Alleen al om die reden is verplaatsen van je barbecue soms al een must. Je wil natuurlijk niet dat de dampen van de BBQ direct over het terras met je gasten wordt geblazen.

Omdat de wind soms ook plotseling draait kan het verplaatsen van de BBQ ook wel eens een haastklus worden net voordat je gasten komen. Uit elkaar halen van de barbecue gaat dan meestal niet meer lukken en al zeker niet als je je goede kleren al aan hebt.

Wielen onder de BBQ zijn daarom echt onmisbaar. Een vuurschaal BBQ met goede wielen kun je namelijk gemakkelijk en helemaal alleen in zijn geheel veilig verplaatsen. Niks demonteren of optillen en niet vies worden. Ook als het plotseling op het laatste moment moet en je helemaal alleen bent.

Aandachtspunt uit ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’

BBQ luchttoevoer, vuur heeft voldoende zuurstof nodig om goed te branden

Een BBQ heeft voor een goede verbranding van het hout voldoende aanvoer zuurstof nodig. Te weinig zuurstof geeft een slechte verbranding, weinig vlammen en veel rook. Een goede bbq heeft daarom altijd luchttoevoer midden onder het houtvuur of onder de kolen. Dit zeer belangrijke punt wordt door veel aanbieders van  vuurschaal barbecues vaak ‘vergeten’. Uitleg hierover wordt meestal niet gegeven, is dit toeval? Wat wel een feit is, is dat de meeste vuurschaal bbq’s helemaal geen luchttoevoer onder in de vuurschaal hebben, wellicht wordt er daarom nooit over gesproken. Het is wel een heel belangrijk aandachtspunt, niemand wil toch een hinderlijk rokende en slecht brandende BBQ. Je zal maar zo’n slecht brandende BBQ gekocht hebben.

In mijn zoektocht naar een geschikte vuurschaal BBQ heb al bij hele dure vuurschaal bbq’s gestaan waarbij je zelfs het droge hout niet goed aan het branden kreeg. Dan sta je letterlijk in de rook en doet het pijn aan je ogen. De oorzaak hiervan is dat niet voldoende rekening is gehouden met de toevoer van de juiste hoeveelheid zuurstof voor de verbranding. Er was dan ook geen regelbare luchttoevoer in deze vuurschaal bbq’s aanwezig.

Het resultaat was altijd smeulend hout met soms kleine vlammetjes en veel hinderlijke rookvorming. Alleen als het hout erg hoog opgestapeld werd, zodat het door het midden gat boven de vuurschaal uitkwam, werd de verbranding beter. Logisch omdat er dan wel lucht en zuurstof bij het te verbranden hout kan komen.

Ik heb dit artikel Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ omdat ik te vaak klanten ontvang die veel spijt hebben van hun verkeerde aankoop.

Vuurschaal BBQ advies bij aanschaf

Is de vuurschaal gemakkelijk te leeg te maken?

Alle merken en aanbieders zeggen en schrijven dat je hun vuurschaal bbq gemakkelijk kunt schoonmaken. Vervolgens wordt er dan uitleg gegeven over hoe je de bakplaat moet reinigen. Dat is inderdaad bij elke vuurschaal, plancha of grillring bbq heel gemakkelijk. Waar nooit uitleg over wordt gegeven is het leegmaken van de vuurschaal. In de vuurschaal blijven de as en verkoolde houtresten achter na gebruik.

Waar nooit uitleg over wordt gegeven is het leegmaken van de vuurschaal. In de vuurschaal blijven de as en verkoolde houtresten achter na gebruik. Dat is wel een vieze klus. Je moet de zwarte roetige resten allemaal uit de vuurschaal scheppen. Je zou daarvoor een speciale as stofzuiger kunnen aanschaffen maar dan zul je de grotere stukken er toch uit moeten pakken. Tijdens deze werkzaamheden zul je bijna zeker echt vies worden.

Als je langere BBQ sessies hebt is het van groot belang dat je de vuurschaal tijdens het gebruik kunt ontdoen van as en houtresten. Dit is alleen veilig mogelijk als de bbq is voorzien van een goede as afvoer die je ook tijdelijk kunt afsluiten en een uitneembare aslade. Dit kan heel belangrijk zijn voor catering en restaurants.

Een heel belangrijk advies bij aanschaf van een vuurschaal bbq is: Koop er altijd een met een los stookrooster en een uitneembare aslade. Dat scheelt je veel werk en viezigheid.

Rookvorming stookrooster Barrel BBQ Welded

BBQ plancha of bakplaat, hoe dikker hoe beter of toch niet?

Ik krijg regelmatig de vraag, ‘hoe dik is de bakplaat’. Natuurlijk probeer ik dan de achterliggende vraag te achterhalen. Deze vraag ontstaat doordat er in de verschillende verkoopkanalen en bij verschillende makers van BBQ’s verteld wordt dat een hele dikke bakplaat het beste is. Een erg dikke bakplaat zou volgens hen niet vervormen en het voordeel hebben dat deze heel lang de hitte vasthoud.

Voordat ik de WELDED bbq’s ging maken heb ik uiteraard dingen goed uitgezocht en uiteraard ook proefondervindelijk ontdekt. Aan de hand van de opgedane kennis en ervaringen weet ik dat zowel de dikte als ook de vorm van de bakplaat belangrijk zijn voor een goed resultaat. Voor de WELDED barbecues hebben we bij de Barrel en Drum 800 bakplaat met een dikte van 8mm en die van de Barrel en Drum 1000 is 10mm dik. Mede door de manier hoe deze in de vuurschaal hangt is dit volgens ons de meeste geschikte dikte voor onze BBQ’s. Dikker heeft alleen maar nadelen en niet alleen dat de BBQ onnodig (top)zwaar wordt. Lees hier in de volgende paragrafen meer over.

Dit is belangrijk advies bij aanschaf vuurschaal bbq. Het zou jammer zijn als je op verkeerde gronden je beslissing neemt.

BBQ grillplaat vervorming door hitte en de verhalen hierover

BBQ grilplaten zijn van metaal. Het is gewoon natuurkunde dat als je metaal verhit, dit uitzet en als het afkoelt het weer krimpt. Dus ook hele dikke stalen bakplaten zetten uit als deze verhit worden en krimpen weer als ze afkoelen. Als het metaal uitzet moet de ‘groei’ van het metaal ergens naar toe en dat is de vervorming die optreed. Dus ook dikke bakplaten vervormen als deze verhit worden. Dit zal resulteren in het hol of bol staan van de bakplaat. Het is wel zo dat bij een te dunne bakplaat deze vervorming meer en zichtbaarder zal zijn. Er zijn zelfs fabrikanten die de bakplaat bij de productie in het midden al wat naar binnen drukken. Dit lijkt een goed idee, daardoor valt de vervorming niet meer zo op maar het heeft ook een groot nadeel. De bakplaat is niet meer vlak, dus alles op de bakplaat heeft de neiging om naar binnen te rollen. Als je de bakplaat verhit, en de bakplaat daardoor nog verder naar beneden vervormt, dan kan het zelfs een soort glijbaan naar het midden worden. Wel mooi dat het bakvet en olie niet van de bakplaat op de stoep drupt, maar daar is een andere en betere oplossing voor. Artikel over thermische uitzetting.

Omdat hierover veel verschillende ‘verhalen’ de ronde doen is dit als aandachtspunt opgenomen in ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’

BBQ bakplaat: hitte vasthouden, de vorm en hoe deze in de vuurschaal past zijn van essentieel belang!

Dat de BBQ plancha lang de hitte vasthoud wordt vaak uitgelegd als een voordeel. Lijkt logisch, maar is dat in de praktijk wel een voordeel?

Nee, helemaal niet!

Waarom niet?
Omdat je in de praktijk vaak verschillende hittezones op de bbq bakplaat wil creëren. Door deze verschillende hittezones kun je gemakkelijk verschillende gerechten op 1 plaat maken en heb je ook de mogelijkheid om als het verhitten te snel gaat, het gerecht even op een andere minder hete plek op de bakplaat te leggen. Als de bakplaat de hitte te goed vasthoud, dan heeft dit als resultaat dat de gehele bakplaat op termijn dezelfde temperatuur krijgt. Hij koelt immers slecht af.

De dikte en de manier waarop de bakplaat in de vuurschaal past hebben grote invloed hierop.

  1. De bakplaat moet dik genoeg zijn om blijvende vervorming bij verhitting te voorkomen.
  2. De bakplaat moet dun genoeg zijn om snel af te koelen.
  3. De bakplaat dient zo geplaatst te worden dat er voldoende hitte afvoer mogelijk is.

Barbecues van WELDED hebben de bakplaat op een bijzondere manier in de vuurschaal geplaatst. Deze gehele bakplaat valt namelijk binnen de vuurschaal. De bakplaat is voorzien van nokken van ca 2cm die dienen als steunpunt in de vuurschaal van de BBQ. In de vuurschaal zijn borgpunten gelast waarop de bbq bakplaat gefixeerd wordt. Doordat de diameter van de bakplaat iets kleiner is dan die van de vuurschaal, ontstaat er een opening tussen de buitenrand van de bakplaat en de vuurschaal. Dit is heel gunstig voor de warmteafvoer en het zorgt ervoor dat overtollig vet en bak resten altijd in de vuurschaal en aslade terecht komen en niet op de ondergrond. Dit ongeacht of het naar de buitenrand of naar het midden van de bakplaat loopt.

Hierdoor is het totaal overbodig om de bakplaat in het midden naar beneden te drukken met de daarbij behorende nadelen.

Aandachtspunt uit ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’

BBQ vetten, kunnen die over de buitenrand van de vuurschaal lopen?

Een vuurschaal BBQ waarbij de bakplaat de vuurschaal helemaal afdekt en buiten de vuurschaal uitsteekt heeft een vervelende eigenschap waarmee je tijdens gebruik zeker rekening moet houden.

Vet en kookvocht dat van de buitenkant van de bakplaat van je vuurschaal barbecue loopt komt op de grond terecht. Dat kan vervelende vlekken op tegels veroorzaken. Sommige fabrikanten drukken de bakplaat daarom in de midden naar beneden. Het nadeel hiervan is dat je nooit een vlakke bakplaat hebt en als je de bakplaat verhit kan deze vooraf  vervormde bakplaat nog verder naar beneden trekken waardoor er als het waren een soort trechter ontstaat en de te bereiden gerechten soms gemakkelijk in het vuur kunnen rollen. In de paragraaf hierboven is omschreven hoe dat beter opgelost kan worden.

Een belangrijk aandachtspunt uit ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’

BBQ grillplaat beschermen als je de barbecue niet gebruikt

Als je de vuurschaal BBQ altijd buiten laat staan, dan zal je de bakplaat willen afdekken. Door de bakplaat af te dekken voorkom je dat er regen en vuil op de bakplaat komt en deze gaat roesten. Na gebruik moet je de bakplaat even insmeren met olie en daarna afdekken.

Ik zie dat er aanbieders zijn die een afdekking een essentiële accessoire noemen maar deze toch niet standaard meeleveren. Let dus bij je zoektocht goed op of er alle noodzakelijke dingen bijzitten. Als je niet oplet komt er namelijk na de aankoop nog een behoorlijke aanschaf van onmisbare accessoires achteraan. Dat kan een enorme tegenvaller zijn.

WELDED levert uiteraard standaard een Cortenstalen afdekplaat bij iedere bbq. Dus geen extra bijkomende kosten achteraf.

In mijn zoektocht naar de juiste vuurschaal bbq heb ik geen vuurschaal bbq gevonden die aan mijn eisen voldeed. Daardoor was is genoodzaakt er zelf één te ontwerpen en maken. Met dit artikel Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ hoop ik je voor hele nare verrassingen te behoeden.

Vuurschaal BBQ, van welk materiaal is deze gemaakt?

Vuurschaal BBQ’s worden meestal gedeeltelijk of geheel van Cortenstaal gemaakt. Tegenwoordig zie je echter ook steeds meer zwart gecoate stalen bbq’s.

Cortenstalen BBQ’s hebben het grote voordeel dat ze zonder verdere behandeling weerbestendig zijn. Het Cortenstaal krijgt naar verloop van tijd een beschermende roestlaag die ervoor zorgt dat het metaal niet doorroest. Er zijn ook vuurschaal bbq’s die deels van Cortenstaal zijn. Deze hebben vaak een gietijzeren vuurschaal. Een gietijzeren vuurschaal is erg goed bestand tegen hitte maar kwetsbaar voor stoten plotselinge afkoeling. Gietijzer kan dan namelijk scheuren.

Als dit niet belangrijk zou zijn hadden we dit niet opgenomen in het artikel ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’. Vraag dit dus zeker goed na!

BBQ aanpassen naar persoonlijke wensen, hoe dan?

Als je de bbq een tijdje hebt gebruikt of zelfs al meteen bij de aankoop kan het zijn dat je zelf nog extra wensen hebt. Kleine dingen kunnen vaak een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan extra handvatten, ogen voor een kettingslot of wielen met een grotere diameter. Maar het kan natuurlijk ook heel iets anders dat bijvoorbeeld  het transport voor een cateraar vergemakkelijkt. Heeft de leverancier de mogelijkheden om dit voor je te doen? Je denkt er in eerste instantie vaak niet zo over na maar het kan toch heel erg belangrijk zijn voor je barbecueplezier of werkplezier.

Zelf aanpassingen aan de barbecue doen zal in veel gevallen uitsluiting van garantie betekenen en als de leverancier het niet voor je kan aanpassen met behoud van de garantie, wat moet je dan? Genoegen nemen met een kostbare vuurschaal barbecue die niet aan je wensen voldoet? Ik weet niet of jij daar blij van wordt, ik in ieder geval niet.

Aandachtspunt uit ‘Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ’ omdat veranderingen door de leverancier heel vaak niet mogelijk zijn.

Vuurschaal BBQ, wel of niet kiezen voor een gelakte uitvoering?

De laatste tijd kom je ook steeds vaker zwart gelakte of zwart gecoate bbq’s tegen. Het gebruikte staal van de barbecue wordt dan voorzien van een laklaag die tevens bescherming moet bieden tegen roest. Het grote nadeel daarvan is dat als de laklaag beschadigd er alsnog roest ontstaat en dat het metaal zelfs kan doorroesten. Als metalen delen van de barbecue elkaar raken zijn dat bijvoorbeeld de plaatsen waar de lak zeker zal beschadigen, er zal roest ontstaan met roeststrepen over de lak. Naast beschadigingen kan de hittebestendige lak ook verkleuren als deze verhit wordt. Daardoor krijg je kleurverschillen tussen de console en de vuurschaal. Dat is op zich niet erg natuurlijk maar wel vervelend als je daar niet op rekent en als je dan storend vindt. Het is allemaal weer op te lossen met een potje verf en een kwast of een spuitbus. Maar is dat wat je wil, een kostbare barbecue die je regelmatig zelf moet schilderen of opspuiten?

Wij hebben zelf besloten dat wij onze vuurschaal barbecues niet gecoat aanbieden. Dit willen wij onze klanten niet aandoen!

Daarom heeft WELDED bewust geen gelakte of gecoate bbq’s in het assortiment.

Een heel belangrijk punt om in de gaten te houden uit dit Advies bij aanschaf vuurschaal BBQ.

Vuurschaal Barbecue advies bij aanschaf

Vuurschaal BBQ, advies bij aanschaf: heb je nog vragen? neem dan gerust contact op.