Plancha BBQ kopen oriënteer je goed en koop wat nodig is

Een plancha bbq kopen, dat doe je als het goed is maar 1 keer, tenminste als je je goed oriënteert en dan ook de best passende koopt.

Er zijn nogal wat verschillen in de modellen en merken. Ze hebben bijna allemaal gemeen dat ze geen luchttoevoer onder in de vuurschaal hebben, dat is echter wel een probleem. Als je hout gaat verbranden, dan heb je ook voldoende zuurstof nodig. Zuurstof moet gemakkelijk bij de brandhaard kunnen komen en dat is onder in de vuurschaal. Je kunt het al raden denk ik, waar moet de luchttoevoer dan zijn, inderdaad, onder in de vuurschaal.

Een mooi voorbeeld is een houtkachel of een kamado, die hebben naast een rookgasafvoer ook een regelbare luchttoevoer. Als je de luchttoevoer verder open zet, gaat het vuur harder branden en krijg je minder rook. Zet je de luchttoevoer dicht, dan gaat het vuur heel klein branden of zelfs helemaal uit.

In een plancha BBQ werkt dat eigenlijk helemaal hetzelfde. Als er geen luchttoevoer onder in de vuurschaal zit, dan zal het vuur de zuurstof vanuit het midden gat in de vuurschaal moeten halen,. Dat midden gat is tegelijk de rookgasafvoer. Nu is het zo dat hete lucht opstijgt, dus de hitte met de lucht gaat door het midden gat omhoog en daar zou dan ook de zuurstof door naar binnen en naar beneden moeten gaan om bij het vuur te komen voor een goede verbranding.

Ook nu kun je wel raden wat de gevolgen zullen zijn. Te weinig zuurstof bij de verbranding, slecht brandend hout waardoor veel rookoverlast. Helaas kom je daar vaak pas achter als je de nieuwe BBQ al hebt aangeschaft

Waar op letten?

  • Is er een regelbare luchttoevoer onder in de vuurschaal

  • Is de BBQ gemaakt van duurzaam materiaal

  • Is het een bouwdoos of is hij compleet en klaar

  • Hoe lang kan de BBQ branden tot leegmaken van de vuurschaal

  • Zijn onderdelen snel leverbaar

  • Zijn er uitbreidingsmogelijkheden

  • Is de bbq eenvoudig verplaatsbaar

  • Zit er een aslade in

Plancha bbq kopen, een aslade en stookrooster, zonder moet je eigenlijk niet willen.

Als je een plancha bbq zonder stookrooster en aslade hebt, dan zal de as zich in de vuurschaal verzamelen en de vuurschaal vol raken en of de luchttoevoer verstoppen. Daardoor kun je bij dat soort slecht ontworpen varianten de bbq slechts een paar uur gebruiken en dan moet je het vuur al doven en de vuurschaal legen. Dat is iets wat je natuurlijk niet wil tijdens een gezellige avond met je gasten.

WELDED bbq’s zijn zo ontworpen dat je de bbq’s eigenlijk oneindig door kan blijven gebruiken. Je kan de aslade zelfs veilig legen tijdens het gebruik van de BBQ. Je hoeft de vuurschaal nooit leeg te scheppen omdat de as vanzelf in de aslade terecht komt en daardoor zal ook de luchttoevoer niet door as verstoppen.

Dus kijk altijd goed naar het ontwerp en het gebruiksgemak, niet wat er op mooie sfeerplaatjes wordt weergegeven maar denk goed na over hoe het in de praktijk gaat werken.

Plancha bbq kopen, Nederlands handgemaakt of een import massaproduct?

Er is veel aanbod en er zijn ook plancha bbq’s die tegen ‘dumpprijzen’ worden aangeboden. Dat lijkt aantrekkelijk maar toch blijft iedere bbq een behoorlijke investering, ook die van de prijsstunters. Oriënteer je dus goed en informeer over de service, de verkrijgbaarheid van onderdelen en zoek uit of onderdelen en uitbreidingen snel leverbaar zijn.

Het lijkt erop dat sommigen de klant willen pleasen met een zo laag mogelijke prijs. Kwaliteit, duurzaamheid en service komen daarbij vaak niet op de eerste plaats. Wachttijden voor bbq’s maar ook voor accessoires horen daar dan helaas ook vaak bij. Het ontbreken van elementaire zaken voor het creëren van een goed brandend houtvuur voor een lange avond genieten tot gevolg.

Plancha bbq kopen, veel voorkomende klachten bij deze bbq’s

Veel voorkomende klachten van vuurschaal bbq’s zijn:  De BBQ rookt veel, brand slecht, het duurt erg lang voordat de bakplaat heet is, je moet de bbq al na 3 uur doven en de vuurschaal legen. Allemaal ellende waar je pas na de aankoop achter gaat komen als je je niet goed informeert of laat informeren.

Als een plancha bbq goed is ontworpen en gebouwd, dan ga je genieten van een goed brandend houtvuur met weinig rookvorming, een bakplaat die binnen 20 minuten op temperatuur is. Je kan het vuur dan uren of zelfs dagen achter elkaar laten branden. Je kan omdat je tussentijds de aslade kan legen omdat alle as uit de vuurschaal verdwijnt en in de uitneembare aslade terecht komt.

Wat gebeurt er als er iets mis is met de BBQ, is het dan te repareren, wie kan het dan repareren en hoe snel. Waar moet je dan naartoe?

Het zou erg vervelend zijn als je zonder je nieuwe bbq zou moeten omdat een onderdeel niet voor handen is of niemand het kan of wil maken.

Als je kiest voor Nederlands handwerk, dan weet je dat reparaties normaal gesproken snel en goed uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft dan nooit te wachten op een boot met onderdelen die een week of zes onderweg is. Dat is veel waard.

plancha bbq kopen

Plancha bbq kopen, bezorgen voor op de stoep en zelf monteren of compleet geplaatst en opgeleverd met uitleg.

Als je kiest voor leveren, dan krijg je bij verschillende aanbieders enkele plaketten aan de deur bezorgd en mag je het zelf in elkaar proberen te zetten.  Ook de duurste merken komen met varianten die je zelf in elkaar moet schroeven en dan tegen een iets lagere prijs, dat is dan het ‘instapmodel’.

Laat de bbq door de specialist gebruiksklaar op de juiste plaats zetten. Laat de specialist ter plaatse nog een keer goed uitleggen of demonstreren hoe alles werkt. Dan weet je zeker dat je ook tijdens je eerste BBQ sessie op je nieuwe bbq al kan genieten.

Plancha bbq kopen, WELDED maakt goed gebouwde, goed werkende en compleet uitgevoerde

Heb je een vraag over de cortenstalen Drum 800, 1000 de Barrel 800, 1000 ?  Of wil je meer informatie over het gebruik ervan? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact op. Wij vertellen je graag meer over deze stoere, cortenstalen barbecue.