Veelgestelde vragen

Verplaats de BBQ naar de gewenste plek, zet de wielen op de rem en zorg dat de vuurschaal horizontaal op de console staat.
Controleer of de luchtschuif open staan of zet deze open.
Maak indien nodig de aslade leeg en plaats deze terug.
Zorg dat de bakplaat van de vuurschaal BBQ schoon is.
Plaats wat dunner gedroogd hout op het stookrooster; plaats twee blokken hout naast elkaar met tussenruimte, leg in de tussenruimte aanmaakblokjes en plaats dan twee blokjes hout dwars op het andere hout. Steek de aanmaakblokjes aan en het hout zal gaan branden.
Als het aanmaak hout goed brand, vul dan hout aan naar behoefte.
Schraap, zodra de plaat warm begint te worden, met een plamuurmes of spatel de eventuele resten van de vorige keer eraf. Wrijf de bakplaat opnieuw in met olie en doe een beetje extra olie op de plaats waar je gaat bakken. Voeg tijdens het bakken – naar behoefte -extra olie toe.
Om bepaalde gedeelten van de bakplaat heter te krijgen kun je het brandende hout verplaatsen onder een gedeelte van de bakplaat. Op die plek zal de bakplaat dan veel heter worden.
Als het vuur in de vuurschaal goed brandt, zal de bakplaat na ongeveer 20 minuten de temperatuur van ongeveer 250-300 ̊C bereiken. De bakplaat is dan klaar voor gebruik.

Alle WELDED vuurschaal BBQ’s en tafels worden in onze werkplaats met de hand gemaakt. De metalen onderdelen zijn lasergesneden, zodat ze altijd de juiste vorm en maatvoering hebben. Wij monteren, slijpen, boren, tappen en lassen alle onderdelen en werken alles met de hand af. Iedere stalen BBQ is dan ook 100% Nederlands handwerk. Ook alle onderdelen en materialen zijn van Nederlandse bodem.

Cortenstaal krijgt na verloop van tijd een bruinoranje roestkleur en staat bekend als weervast staal met een ontzettend lange levensduur. Corten staal is een metaallegering. De samenstelling bestaat uit ijzer waaraan koper, silicium, chroom, fosfor en nikkel is toegevoegd. De levensduur is lang doordat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is en het onderhoud gering is. Na verloop van tijd krijgt het staal een mooie, natuurlijke patinalaag. Meer weten? Lees dan verder.

Als de BBQ onafgedekt buiten staat, duurt het meerdere maanden voordat de cortenstaal delen volledig verroest zijn. Dit roestproces is aanzienlijk te versnellen door de cortenstaal onderdelen drie dagen achter elkaar in te spuiten met zout water. Wij hebben goede ervaringen met de verhouding van één eetlepel keukenzout in 1 liter kraanwater. Breng dit vervolgens met een plantenspuit aan en zie de verkleuring sneller optreden. Een nieuwe BBQ kan bij levering soms al wat roestvorming hebben.

Om teleurstellingen bij klanten te voorkomen bieden wij geen gecoate uitvoeringen aan.

De redenen hiervoor zijn:

 1. Dat de lak gaat verkleuren doordat deze heet wordt en de bbq dus multicolor zal gaan worden en dat ziet er niet erg fraai uit
 2. De bbq gaat roesten als er beschadigingen aan de lak komen. Dat gaat tijdens gebruik zeker gebeuren. Waar de vuurschaal in de zuil staat zal deze gaan beschadigen, ook bij de aslade en ook bij de bediening van de luchtschuif.
 3. Een gecoate BBQ zal voor de klant naar onze mening altijd een teleurstelling worden. Bijna niemand vindt het namelijk leuk om regelmatig met een kwast of met een spuitbus de BBQ bij te moeten werken omdat deze er niet meer uitziet.

We hebben deze keuze gemaakt nadat we ons uiteraard goed hebben laten informeren door enkele coatingbedrijven. Hun advies was heel erg duidelijk: NIET DOEN!

WELDED wil geen BBQ’s verkopen waarvan ze bij voorbaat al weet dat de klant een pot verf en een kwast of een spuitbus met lak nodig heeft voor het regelmatig wegwerken van beschadigingen, kleurverschillen en roeststrepen. Dat is niet het kwaliteitsniveau en niet het serviceniveau dat WELDED wil bieden.
WELDED vindt klanttevredenheid en een goede service vele malen belangrijker dan een kortstondig commercieel belang.

De bakplaat van de vuurschaal barbecue Barrel 800 en de Drum 800 is gemaakt van 8 mm dik staal en die van de WELDED BARREL 1000 en de Drum 1000 heeft een dikte van 10 mm. Het gebruikte staal is tijdens de productie spanningsvrij gemaakt waardoor de kans op vervorming is geminimaliseerd en het oppervlak bovendien harder is.

De bakplaat hangt op een zorgvuldig uitgekozen manier in de vuurschaal, zodat overtollig vet tijdens het bakken altijd in de schaal terecht komt en er voldoende lucht bij het vuur kan komen. Het dikker maken van de bakplaat zorgt hierbij voor geen enkel voordeel.

Regelmatig wordt als verkoopargument aangegeven dat er bij een dikkere bakplaat minder kans is op vervorming. Tijdens het ontwerpproces is dit door ons uitvoerig getest en wat bleek? Een dikkere bakplaat dan de door ons gebruikte diktes geeft enkel nadelen. Zo duurde het opwarmen langer en bleek de bakplaat juist meer uit te zetten en te krimpen. Daarnaast wordt de barbecue er ook onnodig zwaarder door waardoor deze minder gemakkelijk te verplaatsen is.

Wij hebben er heel bewust voor gekozen om de bakplaten van de Barrel 800 de Drum 800 en de WELDED BARREL 1000 en de Drum 1000 vuurschaal BBQ niet van handvatten te voorzien, om twee redenen.

 1. Veiligheid!
  Een handgreep nodigt onbewust uit om vast te pakken en zeker door kinderen. Omdat de bakplaat en daarmee ook de handgreep erg warm wordt tijdens gebruik vinden wij het erg gevaarlijk en daarom ook heel onverstandig.
 2. Voor de Barrel BBQ’s van Welded zouden handvatten aan de bakplaat ook totaal overbodig zijn. Het is niet nodig om de bakplaat te verwijderen bij het schoonmaken en door de aslade ook niet bij het verwijderen van de as.

Elke WELDED BBQ wordt standaard geleverd met een afdekplaat. Deze afdekplaat wordt boven op de vuurschaal geplaats. Hierdoor kan regen de bakplaat niet aantasten en kan de barbecue het gehele jaar door zorgeloos buitenstaan.

Toch kan het nog steeds gebeuren dat de bakplaat gaat roesten, bijvoorbeeld door condens. Maar geen zorgen, dit is geen enkel probleem. Eventuele roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of onvoldoende oliën) kan met een borstel of schuurapparaat worden verwijderd. De plaat komt er daardoor weer als nieuw uit te zien. Door veelvuldig gebruik wordt de olie er ingebrand wat de plaat een beschermlaag geeft tegen roest.

TIP: Schraap de plaat na gebruik schoon en breng er een nieuwe olielaag op aan. Zet hierna de afdekplaat over de vuurschaal. De bakplaat is op deze manier goed beschermd tegen eventueel roesten.

Yes! Het is zover; jij gaat de BBQ voor de eerste keer gebruiken. Maak eerst een klein vuur en laat dit twintig à vijfentwintig minuten branden. Vergroot hierna pas het vuur. Op deze manier kan de plaat zich op de juiste wijze vormen en wordt de kans op licht kromtrekken geminimaliseerd. Tijdens het gebruik zal de bakplaat door de warmte in het midden iets naar beneden gaan op naar boven komen waardoor de vet resten via het midden gat of via de buitenkant van de bakplaat in de vuurschaal lopen; dit is zoals het bedoeld is.
Na de eerste keer stoken, is deze procedure niet meer nodig.

Kies voor het bakken van jouw lekkernijen voor plantaardige olie – zoals zonnebloemolie of arachideolie – met een hoog verbrandingspunt. Na verloop van tijd krijgt de bakplaat een mooie bruin/zwarte kleur.

Het is mogelijk om houtskool te gebruiken, maar dan mis je wel het unieke en spectaculaire van de vuurschaal BBQ; het vlammenspel.

Jazeker. De WELDED vuurschaal BBQ kan het gehele jaar door worden gebruikt en buiten staan.  Zorg er wel voor dat de afdekplaat op de vuurplaat wordt geplaatst, zodat roestvorming wordt voorkomen.

Afdekplaat Welded BBQ

Dit is een heel bewuste keuze om 2 redenen:

 1. Veiligheid, de degelijke afdekplaat is gemaakt van 2mm dik Corten staal. Door zo’n massieve afdekplaat op te tillen aan een knop loop je het risico dat deze uit je hand glipt en mogelijk op je tenen terecht komt. Je zal het begrijpen denk ik, dat is echt gevaarlijk.
  Om die reden moet je de afdekplaat van de WELDED barbecues met twee handen plaatsen en verwijderen en hebben wij deze niet voorzien van een knop. Dat gaat overigens ook veel gemakkelijker als optillen aan een knop.
 2. Functionaliteit, een knop om de afdekplaat aan op te tillen beperkt je behoorlijk in het gebruik als tafel. Want als je de BBQ niet gebruikt kun je de Welded barrel BBQ’s met de afdekplaat erop heel goed gebruiken als tafel.
  Niemand wil toch een knop in het midden van een tafel?
Ontzettend gemakkelijk! De WELDED vuurschaal barbecue is hierin uniek. De BBQ’s zijn standaard uitgerust met vier zwenkwielen met een rem. Verplaatsen is hiermee veilig en kan heel gemakkelijk door één persoon – zonder hulp van anderen – worden gedaan.

Wielen verplaatsen barbecue Welded

De gemakkelijkste optie? Het vuur uit zichzelf laten doven. Wil je het proces versnellen? Leg dan, als er geen vlammen meer zijn, de afdekplaat erop. LET OP: De BBQ kan na gebruik nog uren warm zijn.

Heel eenvoudig! Schraap de bakplaat – als deze nog warm is – met een plamuurmes of spatel schoon. Het vuil van de bakplaat schuif je vervolgens in de vuurschaal. Breng daarna een nieuwe laag olie op de bakplaat aan. De bakplaat is daarmee goed beschermd tegen eventuele roestvorming en klaar voor het volgende gebruik.

Schoonmaken bakplaat BBQ Barrel BBQ Welded

De WELDED BARREL en DRUM 800 en de WELDED BARREL en DRUM 1000 hebben een geavanceerd regelbaar luchttoevoersysteem midden onder de vuurschaal. Daarmee komt er altijd voldoende extra lucht midden onder het vuur waardoor er een optimale verbranding gecreëerd wordt en rookvorming tot een minimum wordt beperkt. Bij andere vuurschaal barbecues – en met name die modellen waarbij de bakplaat vuurschaal helemaal afdekt of waar de bakplaat buiten de vuurschaal uit komt – moet alle lucht voor de verbranding via het centrale gat in het midden van de bakplaat komen en daardoor zal er te weinig luchttoevoer zijn. Dit veroorzaakt een slechte verbranding en veel rookoverlast. Het gat in het midden van de bakplaat is namelijk de rookafvoer en omdat hete lucht stijgt wordt de verse lucht die nodig is voor de verbranding verdrongen. Luchttoevoer via het centrale gat in de bakplaat is zeker niet de juiste oplossing.

Rookvorming stookrooster Barrel BBQ Welded

het stookrooster waarop het brandend hout komt te liggen. Door de openingen kan de verse lucht voor de verbranding naar binnen en tevens wordt de as daardoor afgevoerd.

Rookvorming luchtklep Barrel BBQ Welded

De regelbare luchtklep boven in de console. Door de openingen wordt de verse lucht vanuit de console doorgevoerd naar het stookrooster. Ook de as kan door deze luchtklep vallen en komt dan in de aslade terecht doe daar recht onder zit.

Rookvorming luchtklep schuif Barrel BBQ Welded

De bedieningshendel van de luchtklep. Daarmee kun je de luchtklep traploos verstellen. Meer of minder lucht toevoer.

Beweeg de luchtklep een paar keer op en neer en doe daarna de luchtklep dicht. Trek de aslade eruit, kiep deze leeg en plaats deze weer terug. De klus is gemakkelijk te klaren zonder daarbij vies te worden.

Let erop dat de as volledig is afgekoeld voordat je deze weggooit.

Verwijderen aslade Welded barbecue

Onbeperkt blijven bbq-en, zonder te hoeven stoppen om de vuurschaal te legen, dat kan met alle WELDED bbq’s. Dit is allen maar mogelijk omdat WELDED standaard een geavanceerd as afvoer en luchttoevoersysteem heeft voorzien is van een aslade. Alle as komt via het stookrooster automatisch in de aslade terecht en blijft niet achter in de vuurschaal. Hiermee wordt voorkomen dat je een bbq sessie moet afbreken omdat de vuurschaal te vol met as raakt.

Tussentijds de aslade even legen, dat kan eenvoudig , ook als de BBQ brand.  Deponeer de hete as dan wel in een daarvoor geschikte afvalbak.

Verwijderen aslade Welded barbecue

Voor de eerste kopers of eigenaren wordt er een garantie van twee jaar afgegeven. Deze garantie is van toepassing op het materiaal en de constructie van alle stalen elementen van alle WELDED vuurschaal BBQ’s – op voorwaarde dat ze de barbecue rechtstreeks bij WELDED hebben gekocht of bij één van haar op haar website vermelde verkooppunten en in het bezit zijn van de originele factuur.

Natuurlijk. Bij aankoop van een van een WELDED vuurschaal BBQ ontvang je een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Bij aankoop van een WELDED BBQ kun je ervoor kiezen om deze te laten bezorgen, maar je kunt jouw nieuwe aanwinst ook zelf komen ophalen. Als de tijd het toelaat, wordt de WELDED BBQ persoonlijk door mij zelf bezorgd. Zo ontmoet je meteen degene die jouw fantastische nieuwe blikvanger heeft gemaakt. WELDED levert zo’n kostbaar product altijd met de zorg en aandacht die je daarbij mag verwachten. Wat je misschien ook interessant vindt is dat wij op deze manier geen verpakkingsmateriaal nodig hebben, dus geen plastic afval en materiaal verspilling.

Thuisbezorgen Welded BBQ

Als consument kunt u binnen 14 dagen na ontvangst van het product de overeenkomst ontbinden en het product retourneren aan ons. U bent niet verplicht die reden(en) van retourneren op te geven maar wij kunnen er wel om vragen.

U bent verplicht om gedurende de bedenktijd zorgvuldig om te gaan met het product en met de eventuele verpakking. U mag het product slechts uitpakken of gebruiken in de mate die nodig is om de aard, de kenmerken en de werking van het product vast te stellen. Het uitgangspunt hierbij is dat u het product slechts mag hanteren en inspecteren zoals u dat in een winkel zou mogen doen. Het is NIET toegestaan om vuur te maken in de BBQ’s en of de BBQ daadwerkelijk te gebruiken.

Als u gebruik maakt van het wettelijke herroepingsrecht, kunt u dit binnen de bedenktermijn doen door een e-mail te sturen naar info@welded.nl, of op een andere voor een ieder duidelijke wijze. Vermeld altijd uw naam, adres en factuurnummer. Wij sturen u altijd een ontvangstbevestiging.

Als u gebruik maakt van het herroepingsrecht, dan ben u verplicht het product binnen 14 dagen na de melding, terug te zenden met alle geleverde toebehoren, in originele en ongebruikte staat en in de originele verpakking en conform de door ons verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

U draagt de rechtstreekse kosten van het terugzenden van het product.
Wij zullen binnen 14 dagen na retourontvangst en inspectie van het product, het aankoopbedrag terugstorten.

Wij zullen binnen 14 dagen na retourontvangst en inspectie van het product, het betaalde bedrag terugstorten. U draagt de rechtstreekse kosten van het terugzenden van het product.

Welded gebruikt voor de terugbetaling dezelfde betaalmethode die u heeft gebruikt voor uw betaling.

Ophalen en bezorgen in overleg en normaal gesproken binnen 5 werkdagen.