Gevulde paaseitjes met bacon jam

De bereiding

Begin met het hard koken van de eieren, ongeveer 9 minuten en laat ze schrikken onder de koude kraan

Maak ondertussen dat de eieren koken de uien schoon en snipper ze in mooie kleine stukjes.

Meet of weeg alle ingrediënten af

(TIP als de tranen over je wangen rollen van het uien snijden leg dan je snijplank eens op het gasfornuis en zet je afzuigkap in de hoogste stand je hebt je tranen dan weer in bedwang)

Zet een (gietijzeren) pan op de bbq of binnen op je gasfornuis en bak hier de spekjes in, je hoeft geen olie toe te voegen, de spekjes geven genoeg vet af om in te bakken.

Bak de spekjes een beetje uit maar bak ze niet hard en krokant.

Voeg de uien en de knoflook toe en bak deze mee tot ze mooi glazig zijn.

Voeg nu de rest van de ingrediënten toe behalve de eieren, kurkuma, sesam en bieslook.

Roer alles goed door en laat op een klein vuurtje rustig pruttelen.

Ongeveer 1 uur en roer regelmatig door.

Even proeven en breng op smaak met peper en zout mag evt ook met nog wat meer chilivlokken als je van pittig houd.

Haal je pan van het vuur en laat de jam wat afkoelen ( lauw warm) hierdoor zal de jam wat opstijven en mooier op het ei blijven liggen
Pel de hard gekookte eieren en halveer deze over de lange kant.
Laat het eigeel zitten.
Bestrooi de halve eieren voorzichtig aan de snij kant met een heel klein beetje kurkuma poeder (heb je geen kurkuma dan kun je ook kerrie poeder gebruiken) zodat er mooie gele spikkeltjes op het ei wit komen. (dit past helemaal in de paas sfeer)

Schep nu met een theelepeltje wat bacon jam op het eigeel van de eieren en bestrooi de jam met wat sesamzaadjes.
Voor de afwerking heb ik er een bieslook stengeltje opgelegd.

Warm erg lekker maar ook heerlijk om koud uit te delen bijvoorbeeld bij de paas brunch, op een feestje of op een kaasplankje

Hou je bacon jam over wat waarschijnlijk niet het geval zal zijn ;) De jam is 4 tot 6 weken houdbaar in een afgesloten potje of bakje in de koelkast

Bron: Erik Manders (Brute BBQ)

Ingrediënten

  • 6 tot 8 hard gekookte eieren
  • 300 gram gerookte spekblokjes
  • 175 gram donker bruine basterdsuiker
  • 3 kleine tot middel grote uien
  • 1 teen knoflook geperst
  • 4 eetlepel balsamicoazijn
  • 4 eetlepel (flinke) honing mosterd saus
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Kurkuma (of kerrie)poeder voor de opmaak
  • Sesam zaadjes voor de opmaak
  • Klein bosje verse bieslook voor de opmaak