BBQ schoonmaken, hoe doe je dat?

Vuurschaal BBQ, Plancha BBQ, Grillring Barbecue

BBQ schoonmaken, de bakplaat

Haal met een spatel de laatste etensresten van de bakplaat. Doe wat olie op de bakplaat en verspreid deze met een doek. Als je de bbq een paar keer hebt gebruikt zal er door de aangebrachte olie een donkere beschermlaag op de bakplaat komen. Als deze beschermlaag (plaatselijk) los komt, dan kun je deze met een spatel en een staalborstel verwijderen. Na het verwijderen van de losse deeltjes de bakplaat weer met wat olie inwrijven als beschermlaag. BBQ schoonmaken kan dus ook snel een eenvoudig.

ADVIES: als je de bbq langere tijd niet gebruikt, breng dan om de 4 weken een nieuwe laag olie aan op de bakplaat.

Leg na deze handelingen ter bescherming van de vuurschaal en de bakplaat de standaard meegeleverde afdekplaat op de vuurschaal om deze te beschermen tegen directe weersinvloeden

bbq schoonmaken met spatel

Vuurschaal en aslade leegmaken en as opruimen

Tijdens het gebruik van een bbq komen er asresten in de vuurschaal. Deze resten zul je regelmatig moeten verwijderen. Heb je een vuurschaal bbq met een aan de onderkant gesloten vuurschaal, dan heb je de pech dat je de as resten uit de vuurschaal zal moeten scheppen. Helaas een vies klusje bij het bbq schoonmaken.

Als je de vuurschaal alleen maar een luchttoevoer zou maken. Bijvoorbeeld door een gat in de bodem en daar dan een plaatje op legt met een kleine opening rondom (dat hebben wij ook geprobeerd bij ons eerste prototype), dan zal deze luchttoevoer tijdens de BBQ sessie verstopt raken door de as en daardoor krijg je een steeds slechtere verbranding en rookoverlast.  Je zal dan na een relatief korte periode de BBQ sessie moeten stoppen om de vuurschaal leeg te scheppen. Gevaarlijk, vies en lastig. Dit moet je eigenlijk niet willen bij het BBQ schoonmaken.

Heb je een WELDED barbecue dan gaat dat veel gemakkelijker, daarbij kun je de asresten heel eenvoudig verwijderen. Dat komt omdat de vuurschaal is voorzien van een stookrooster. Omdat in de WELDED BBQ’s het hout wordt verbrand op een stookrooster vallen de asresten door de openingen in het stookrooster en komen ze via de luchttoevoer in de aslade terecht. We voorkomen hiermee dat de vuurschaal te vol raakt met as.

De as die in de aslade is gevallen kun je zelfs tijdens het gebruik van de BBQ.

As verwijderen als de BBQ brand. Hoe doe je dat?

Heel eenvoudig, Je schuift de luchtklep dicht, dan wordt de as afvoer uit de vuurschaal tijdelijk afgesloten. Er kan dan geen hete as vanuit de vuurschaal in de houtopslag terecht komen.

Ja kan de aslade dan uit de BBQ schuiven en de aslade legen in een hittebestendige as emmer.

WELDED zorgt voor bbq schoonmaken op een veilige, eenvoudige en snelle manier.

bbq schoonmaken

Klaar met BBQ-en, dan BBQ schoonmaken

Als je klaar bent met je BBQ kun je de bbq schoonmaken. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk as verwijderd. Dat doe je door de achtergebleven resten in de vuurschaal even over het stookrooster te schuiven. Dat kan goed met een houtpook. De as zal dan door het rooster via de luchtklep in de aslade terecht konen. Beweeg de handle van de luchtklep een paar keer op en neer zodat de asresten die op de luchtschuif liggen ook in de aslade terecht komen. De as uit de vuurschaal zit nu in de aslade.

Als alle as helemaal is afgekoeld, doe dan de luchtklep even dicht en trek de aslade uit de BBQ  zodat je deze kunt legen. De as uit de vuurschaal is dan verwijderd en opgeruimd zonder zelf vies te worden.

Kies daarom voor de WELDED BBQ’s. De BBQ’s met het goed doordachte luchttoevoer en as afvoer systeem.

De buitenkant van de BBQ schoonmaken

Gietijzer en Cortenstaal BBQ schoonmaken

De console en de vuurschaal van dit type bbq’s zijn meestal gemaakt van Cortenstaal en bij massaal geproduceerde vuurschalen vaak van gietijzer.

Cortenstaal is buigbaar en zal niet breken bij stoten of hevige temperatuurwisselingen. Verder heeft cortenstaal de eigenschap dat er een beschermende roestlaag op komt. Daardoor is het materiaal onderhoudsvrij. Vindt je na verkoop van tijd de structuur van het metaal wat minder fraai en de kleur te donker, dan kun je het metaal met grof schuurpapier (bijv. korrel 80) wat gladder maken en daarna met een staalborstel afborstelen. Het metaal zal dan weer de wat meer oranje kleur terugkrijgen.

Bij gietijzer is dat weer een ander verhaal. Gietijzer is heel goed bestand tegen hitte maar kan breken bij stoten of hevige temperatuurwisselingen. De roestlaag die gaat ontstaan is geen beschermlaag voor het metaal. De vuurschaal kan naar verloop van tijd doorroesten. Bij het bbq schoonmaken hoef je eigenlijk niet veel aan de buitenkant van de bbq te doen.

Gecoate BBQ schoonmaken

Is jouw vuurschaal BBQ, grill-ring bbq of plancha bbq gecoat, dan kun je deze natuurlijk niet zomaar afschuren. Door het gebruik zal de coating waarschijnlijk gaan beschadigen. Hou dat goed in de gaten! Door de beschadiging, kan daar waar de coating weg is roest ontstaan. Zorg dat je deze plekken steeds en meteen bijwerkt met de juiste lak. Als je dat niet doet kun je roeststrepen over je lak krijgen en kan met metaal zelfs doorroesten. Op termijn kan er door de hitte ook kleurverschil ontstaan tussen de delen die heter worden en delen die niet zo heet worden. Om dit op te lossen zal de BBQ opnieuw gecoat moeten worden.

Als het goed is heeft de fabrikant van deze BBQ hier een passende oplossing voor.

WELDED heeft bewust gekozen haar BBQ’s niet van een coating te voorzien. Wij willen teleurstellingen door beschadiging, roest en kleurverschil voorkomen.

Kamado en overige BBQ schoonmaken

Je (kamado) bbq schoonmaken en onderhouden is belangrijk. Dat verlengt de levensduur en voorkomt dat aangebrande resten telkens opnieuw worden verhit. Wij hebben in 6 stappen beschreven hoe jij je barbecue optimaal kan schoonmaken!

Verwijder de bak resten

De eerste stap in het schoonmaken van je barbecue is om alle etensresten te verwijderen. Dit betekent dat je de grillroosters en het kookoppervlak goed schoonmaakt. Gebruik een goede borstel, liefst een staalborsteltje om goed tussen de roosters te komen. Veeg ook het kookoppervlak af met een vochtige doek om voedselresten te verwijderen.

Week de grillroosters

Nadat je de restjes hebt verwijderd, kun je de grillroosters in een emmer (of in de wasbak) met warm zeepsop weken. Hierdoor worden alle vet- en resterende voedselresten losgeweekt, waardoor het makkelijker is om ze helemaal schoon te krijgen.

De binnenkant schoon maken.

Terwijl de grillroosters aan het weken zijn, kun je aan de slag met de binnenkant van je (kamado) barbecue. Gebruik een handveger of een oude stofzuiger om de asresten (of eventueel een asstofzuigertje) en het resterende vuil van de bodem van de barbecue te verwijderen. Als je hiermee klaar bent, gebruik een vochtige doek om de binnenkant van je barbecue af te vegen. Let wel op als je een kamado bbq hebt: gebruik dan een droge doek. De keramieke onderdelen mogen namelijk niet nat worden. Wanneer deze namelijk nog vochtig zijn wanneer je de kamado bbq aansteekt, dan kan het keramiek scheuren.

Reinig de grillroosters

Na het weken van de grillroosters en het laten ontvetten ervan is het tijd om ze schoon te maken. Gebruik hiervoor een schuursponsje eb wat afwasmiddel om het laatste vuil van de roosters te schrobben. Als er nog steeds vet of voedselresten op de roosters zit, kun je een speciale grillreiniger gebruiken om ze schoon te maken. Je kan vervolgens de roosters afspoelen met warm water. Zorg dat je ze goed afdroogt! Wanneer van toepassing, vergeet het kolenmandje niet. Dit is een stalen rekje waar je de kolen in legt. Dit kun je ook gewoon afspoelen met warm water. Dit kan een tijdrovende klus zijn bij het bbq schoonmaken.

Invetten van je roosters

Je barbecue is nu schoon. Voor het gebruik is het wel verstandig om je roosters in te vetten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je voedsel niet aan het rooster blijft plakken, maar het vermindert ook nog eens de kans op roest. Gebruik hiervoor een stuk keukenpapier om een dun laagje plantaardige olie op het roosters aan te brengen. Let hierbij wel op dat je geen extra vierge olijfolie gebruikt. Dit soort olijfolie is namelijk niet geschikt voor verhitting.

Extra voor de kamado

Maak de keramische onderdelen, zoals de platesetter, de vuurschaal en eventueel de pizzasteen, schoon met een staalborsteltje. Dit hoeft niet elke keer, maar doe het wel regelmatig (telkens na 2/3 keer gebruiken). Maak ook de margietschijf (de schijf bovenop je kamado, waar rook en vet doorheen komt) telkens na 2/3 keer gebruiken schoon. Dit kan overigens wel met een vochtig doekje.

Naast het schoonmaken van de margietschijf is het ook verstandig om de thermometer en het vilt op o.a. de rand van de deksel goed te onderhouden. De thermometer maak je schoon door middel van een vochtig doekje. Je veegt het eenvoudig schoon. Zo blijft de thermometer de temperatuur nauwkeurig aangeven. Het vilt kan je schoonmaken met een poetsdoekje. Het is wel belangrijk om het vilt op tijd te vervangen, een indicatie van een versleten vilt is wanneer de temperatuur hoger/sneller oploopt dan normaal.

De buitenkant van je Kamado kun je met een vochtig doekje schoonmaken. Nogmaals, maak de keramische onderdelen NIET nat. Dit geldt ook voor de platesetter en de pizzasteen. Tot slot, mocht je de Kamado langere tijd niet gebruiken, plaats een regenhoes over je kamado. In onze webshop vind je een medium regenhoes en een large regenhoes. Een regenhoes beschermt de kamado tegen regen en zorgt dus voor een langere levensduur.